Både kosthållning och träning är viktigt

Author: | Posted in Kost No comments

Mat eller motion, vad är viktigast? Detta är ett hett och omdebatterat ämne bland de som vill gå ner i vikt eller söker en hälsosammare livsstil. Svaret på frågan beror på vem du talar med. Träningsfantasten, dietisten och läkaren har alla sina egna personliga teorier och åsikter i ämnet. Man brukar säga att den som vill gå ner i vikt bör ligga på ett kaloriunderskott. För de flesta är det betydligt enklare och snabbare att banta bort kalorier än att träna bort dem, oavsett om du tränar stenhårt på gym eller spelar biljard som träning. Det betyder dock inte att det automatiskt är hälsosamt att vara helt stillasittande och dra ner rejält på antal kcal per dag. Här tittar vi närmare på hälsofördelarna med en bra kosthållning och träning.

Minskat kaloriintag ger bättre värden

Många som provat på kaloribegränsande dieter upplever att deras värden blir bättre. Såväl blodvärden som det kroppsliga välmåendet är ofta bättre hos normalviktiga personer än hos de som är överviktiga. Anhängare av olika dieter som GI, LCHF och 5:2-dieten är ofta övertygade om att just deras kosthållning är den absolut mest hälsosamma och de sitter ofta inne på många tips för en sundare vardag. Men kanske är det så enkelt som att minskad vikt hos den som är överviktig leder till bättre värden? Att skära ned på kalorierna kan vara både svårt och få oönskade konsekvenser. Den som drar in så drastiskt på sitt kaloriintag att den går på en svältdiet riskerar att tappa muskelmassa. Hur många kalorier ska man då ligga på per dag för att gå ner i vikt? Rent generellt brukar man säga att ett underskott på 500 kalorier leder till att du tappar 0,5 kilo i veckan. Ett underskott på 1000 kalorier per dag ger ett viktras på ungefär ett kilo per vecka. Många experter rekommenderar dock inte ett att du äter under 1300 kalorier per dag. Att dra ner på sockret, äta mer grönsaker och laga alla mat från grunden är tre steg mot viktminskning.

Hur mycket bör man träna?

Hur mycket fysisk aktivitet behöver vi? Räcker det med att promenera sporadiskt eller måste man köra några träningspass i veckan? Enligt svenska myndigheter räcker det med ungefär 30 minuters måttligt rask aktivitet, som en snabb promenad, per dag. Det handlar dock inte om 30 minuters hushållsarbete, du bör få upp pulsen och bli lätt andfådd. Forskarna brukar påpeka att vid vilken nivå som träningen ger hälsofördelar är individuellt. För en mycket överviktig person kan det vara nog så ansträngande att ta trapporna istället för hissen. Den som har en bra grundkondition kanske måste börja jogga för att få hälsovinster. Dessutom visar forskningen att det är de som rör sig allra minst som har mest att vinna ur hälsosynpunkt på mer fysisk aktivitet. Motion är mycket viktigt för välbefinnandet. Träning håller hjärtat friskt och hjärnan i form. Regelbunden fysisk aktivitet motverkar stress, leder till bättre humör, bättre blodtryck och bättre sömn. Om du vill veta om du har bra kondition så kan du göra ett så kallat konditionstest som mäter din syreupptagningsförmåga. Ofta kan ditt lokala gym eller läkare hjälpa dig med detta.

Add Your Comment

nominal