Rätt kost för bra tandhälsa

Author: | Posted in Kost No comments

Att äta hälsosam kost i lagom mängd är något som dietister och andra kostexperter förespråkar. Hälsosam kost är dessutom mycket bättre för tandhälsan än vad exempelvis godis och liknande livsmedel är. I denna artikel går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder.

Ett vackert vitt leende med en jämn tandrad är något de flesta önskar sig. Ibland kan det dock uppstå problem som leder till att tänderna behöver få en uppfräschning. Då är det dags att söka sig till en tandläkare som sätter in implantat i Stockholm med den senaste tekniken inom tandläkarbranschen. Södertandläkarna kan exempelvis ersätta en trasig tand eller fylla ut en glugg där en tand saknas. Slutresultatet blir naturligt och mycket hållbart.

Optimal kost för fina tänder

Varje gång du äter eller dricker något utsätts dina tänder för påfrestning. Det är dock stor skillnad mellan olika typer av livsmedel. Läsk, godis, sötsaker och liknande mat som innehåller socker gäller det att låta bli så mycket som möjligt. Bra mat för tänderna är exempelvis grönsaker, fisk och nötter. Det är bra att välja mat som måste tuggas ordentligt eftersom det gör att salivproduktionen blir bättre. Exempelvis morotsstavar och blomkålsbitar är bra och tuggvänlig mat.

Mat som är bra för tänderna är för det mesta samma typ av mat som är bra för den övriga hälsan. Med andra ord är det en bra idé att följa de generella kostråden för ett hälsosamt liv. Har du svårt för att låta bli att småäta är ett enkelt tips att använda ett tuggummi som är bra för tänderna när du känner för ett mellanmål.

Andra tips för bättre tandhälsa

Kosten spelar naturligtvis en avgörande roll när det kommer till tänderna. Men det finns också andra saker som är bra att tänka på om du vill undvika tandproblem. En viktig vana är att äta på regelbundna tider några få gånger om dagen.

Undvik att småäta hela tiden eftersom det utsätter tänderna för högre risk att utveckla karies. Det är nämligen så att saliven i munnen kan neutralisera den syra som bildas när vi äter. Det tar dock cirka två timmar för saliven att återställa tändernas yta efter varje angrepp i samband med att vi äter något. Om du äter nästan hela tiden är risken för att få hål i tänderna med andra ord mycket högre än om du håller dig till tre måltider om dagen.

Andra tips för den som månar om sina tänder är att använda tandtråd och att vara noggrann vid tandborstningen. Även munskölj kan vara en bra idé. Något som dessutom bidrar till en härligt fräsch andedräkt.

Add Your Comment

nominal