Viktigt att ha en balans i kost och träning
Alla är vi olika, och en del har svårare för att leva ett nyttigt liv med hälsosam kost och regelbunden träning. Det är garanterat många som känner igen sig i att ha genomfört en diet och en träningsintensiv period men som sedan antingen övergått till en period då man istället kompenserar och äter mer än nödvändigt, eller att vardagen återgår till det vanliga. Detta resulterar ofta i en stor besvikelse och kanske unnar man sig till och med något gott för att det är lite ”synd” om en, alternativt att man firar den nyttiga period man klarat av. För sådana personer som testat oändliga kost- och träningshållningar men ständigt faller tillbaka i samma onyttiga spår, kanske det snarare är en långsiktig balans som bör stå i fokus.
Att sluta jojobanta & försöka hitta balans
För den som jojobantat eller provat på tillfälliga hårda dieter och träningsscheman utan resultat, så kan det vara idé att vidta mindre drastiska, om än bra förändringar i livet. Oavsett om målet är viktnedgång, mer näringsrik mat eller att börja träna, så kan man prova ett mindre strikt långsiktigt kost- och träningsschema. Om man är ärlig mot sig själv och vad man behöver eller ej, så kan man på så vis lägga upp en individuell plan som man kan tänka sig att behålla som livsstil. Här är det väldigt individuellt och det är därför viktigt att man lägger upp en konstruktiv plan och skriver upp den, för att undvika att det blir luddigt. Det ”luddiga” i att leva ett nyttigare liv än normalt kontra en strikt och kortsiktig diet, är kanske det som gör det så svårt att finna en balans. En glass här och var eller att köpa vin på nätet och ta sig ett glas med en vän då och då, är kanske sådant som gör det möjligt att hålla intaget på en rimlig nivå, istället för att blankt säga nej till sig själv under en period och sedan frossa vidare som vanligt.
Hur lägger man då upp en individuell plan?
Ta hjälp av en dietist eller personlig tränare för att få hjälp och tips. Vill man själv lägga upp en egen plan för en individuell en livsstilsförändring så kan man absolut göra det. Några punkter man kan ha i åtanke är:
- Mål. Både kosthållning och träning är viktigt vid viktnedgångsmål, så då bör en kost- och träningsplan med bättre mat och genomförbar träning upprättas. Huvudsaken är inte att man tränar slaviskt några gånger om året, utan att man regelbundet utför träning som faktiskt blir av. Detsamma gäller för maten, så man ska ha kontroll och kännedom över vad man bör stoppa i sig och vad man faktiskt äter.
- Släpp kalasångesten. Om man äter något gott på kalas eller unnar sig något onyttigt då och då, så gäller det bara att man inte tar det som ett frikort att äta allt man vill under en vecka eller månad. Det är vardagsbesluten och regelbundenheten som ger balans i det långa loppet.