5:2-dieten

Author: | Posted in Kost No comments

Under årens lopp har det funnits fler populära dieter än vad det finns livsmedel i affärerna. Oavsett om det handlar om att skära bort ett näringsämne eller om det gäller att äta mycket av ett annat har det funnits anhängare som entusiastiskt har deklamerat att de har hittat vägen till evig hälsa. För många är dieten ett sätt att hålla vikten i schack. Problemet med många dieter är att de tvingar deltagaren att ständigt vara på sin vakt och välja bort livsmedel för att kunna följa schemat. Det har visat sig vara en svår utmaning som oftast slutar i att dieten kFriends enjoying lunchastas bort.

5:2-dieten är en variant som syftar till att lösa de problemen. Tanken är nämligen att dieten bara ska pågå under två av veckans dagar. Dieten tar sitt namn från upplägget som går ut på att deltagaren äter normalt fem dagar i veckan – och ligger på ett stort kaloriunderskott under de resterande två. Det gör att det är möjligt att hålla sig till sin normala kost och unna sig saker under majoriteten av tiden så länge deltagaren väljer att hålla intaget lågt när det krävs. På så sätt behöver ingen välja bort stora middagar eftersom det ofta går att anpassa sitt schema efter sådana evenemang.

Det går förstås att göra om schemat efter eget behag. Om du känner att du inte klarar av att äta endast 600 kcal under de två fastande dagarna – som den officiella varianten gör gällande – kan du välja att lägga dig på en högre nivå och ändå få många av dietens hälsofördelar. En av dietens förespråkare, Michael Mosley på BBC, testade nämligen dieten under nio veckor och gick ned ett kilo i veckan i snitt samtidigt som värdena på kolesterol och blodsocker förbättrades. Det ledde till att allt fler ville prova samma diet och det har lett till en utbredd popularitet.

Ingen diet bör provas på i kombination med fysisk aktivitet. Ofta är det vardagsmotionen som står för de stora hälsofördelarna. Om du har barn kan du med fördel göra promenaden till en del av ett lugnare träningspass. Hos Bugaboo kan du hitta en vagn som passar dig.

Add Your Comment

nominal