Kost och hälsa vid artros

Author: | Posted in Kost No comments

Trots att det är lättare att drabbas av artros ju äldre du blir, kan vem som helst råka ut för det. Med hälsosamma val finns dock en betydande möjlighet att undvika det helt eller kunna lindra smärtan om du väl råkat ut för sjukdomen. Vissa kan till och med helt bli av med artrosen vid rätt sorts behandling och kloka hälsoval i vardagen.

Vad är artros?

Artros är en form av belastningsskada där brosket i de utsatta lederna är det som påverkas i första hand. Brosket förtunnas och bryts ner, vilket gör att benändarna gnids mot varandra och det är detta som orsakar smärta. Vilka leder som helst i kroppen kan påverkas men vanligast är knä- och höftledsartros. Du kan lära dig mer om sjukdomen på Artros.org där experter delger både kunskap och förslag på olika behandlingar.

Grundproblemet när det kommer till artros är att man gått med en långvarig fel- eller överbelastning, vilket skapar en nötning av ledbrosket som till slut leder till olika former av smärta, beroende på vilken led det handlar om. Det kan vara smärta när man ska gå i trappor, alltså en form av belastningssmärta, men symtom kan även vara stelhet och är artrosen långt gången kan man även uppleva så kallad vilovärk. Orsaken till att artros uppstår kan vara en mängd faktorer men ofta handlar det om ärftlighet, elitidrottande, övervikt eller tidigare ledskador. Tursamt nog finns hjälp att få även om det idag inte finns någon botande behandling.

Hälsosamma val kan hjälpa

Artrosbehandling sker i tre steg och består av anpassad sjukgymnastik och viktkontroll, olika former av smärtlindring och i ett fåtal fall operation. Har du drabbats av artros eller vill arbeta för att undvika det, så finns dock mycket du kan göra på egen hand i din vardag. Kloka val med hälsan i fokus gör att riskfaktorerna motverkas och chanserna ökar markant att du ska må mycket bättre. Ofta handlar det om att lägga om sin livsstil för att förändringen ska bli bestående. Övervikt är en av de möjliga orsakerna, vilket gör att viktkontroll och att stärka kroppen är en grundfaktor. Ett par tips är att lägga om kosten samt förbättra sin arbetsställning. Fokusera på näring, bra fetter, fibrer och att dricka mycket vatten, det är en bra start för de flesta. För att öka rörligheten i kroppen kan yoga kan vara ett sätt att minska stelheten. De här tipsen är en del på vägen mot ett mer smärtfritt liv och med kunskap om artros och övriga sätt att ta sig an sjukdomen finns alla möjligheter för dig att må bättre.

Add Your Comment

nominal