Medelhavskost
Medelhavskost är, liksom begreppet antyder, en kost baserad på råvaror och rätter från länderna kring medelhavet. Det sägs att den här typen av kost ger goda effekter på hälsan. Man har genom studier bland annat sett att risken för övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Medelhavskosten är rik på enkel- och fleromättade fetter, samt antioxidanter. Basen utgörs av baljväxter, grönsaker, frukter, nötter och frön. Det animaliska proteinet kommer snarare från fisk och fågel än från rött kött. Naturell yoghurt är en annan ingrediens som frekvent förekommer.
Det finns massor av goda recept om man vill laga mat som är inspirerad från medelhavskosten. Fiskrätter av olika slag är populära liksom sallad och vegetariska alternativ. Rätter med lamm är vanliga och det finns till och med pizza som passar bland medelhavsrätterna. Vad man bör undvika är kakor, godis, vitt bröd, processat kött och läsk samt andra sötade drycker.
Proteinerna kommer från ägg i alla dess former: kokt, stekt, som omelett eller äggröra, samt från fisk och skaldjur i olika former – gärna feta fiskar som makrill, lax och strömming. Panering bör undvikas! Lamm och vilt är bra alternativ om man ska äta kött, annars är kalkon, kyckling och annan fågel bra. Man kan grilla köttet, ugnssteka eller ha som ingrediens i grytor. Olika såser och dressingar samt majonnäs, olivolja och rapsolja ingår i kosten. Färdiga såser med tillsatser bör man dock undvika. Såserna ska lagas själv från grunden med rena råvaror.
När det kommer till grönsaker kan man obegränsat äta alla grönsaker som är ovanjord växta när man följer medelhavskosten. Alla sorters kol, sparris, broccoli, svamp, gurka, spenat, oliver, aubergine, lök, paprika, tomat och så vidare. Färska kryddor passar utmärkt! Mejeriprodukter är helt ok men man ska välja riktigt smör och gärna de feta alternativen av mejeriprodukter där alla nyttiga fetter och näringsämnen finns kvar.
Bra ingredienser att ha hemma är bland annat lök av olika slag, bönor, fullkornspasta, potatis, ris, nötter, tomater (både färska och på burk), ägg, färska kryddor, lax, räkor, oliv- och rapsolja, morötter, äpplen, apelsiner, lime, citroner, smör, ost, rökt och torkad skinka, kalkon och oliver.