Undvik rött kött

Author: | Posted in Kost No comments

Vi lever i ett samhälle som tycks bli mer och mer intresserat och upplyst när det kommer till kost och hälsa. Vi tränar mer och äter nyttigare, av många olika anledningar. Dels för att vi vill se över vår egen hälsa, dels för att vi numera vet vilka effekter våra livsmedelsval har på vår miljö och omvärld. Det finns idag till och med nyttiga tips från livsmedelsverket på hur man kan göra smarta val både när det kommer till ens egen hälsa och när det kommer till miljön. Här tar vi en titt på några aspekter inom ämnet.

Olika typer av kött

standing-rib-roast-mcbNär det kommer till att välja rätt mat för din hälsa och för naturen är debatten om olika typer av kött ett ständigt aktuellt ämne. Först och främst är det extremt skadligt för miljön att konsumera kött om man jämför med de effekter som andra typer av råvaror har på miljön. Men framför allt ska vi här fokusera på de effekter som olika sorters kött har på din hälsa och ditt välmående. Det är nämligen bevisat att magert kött, som kyckling och vissa sorters fisk, är långt mycket bättre för dig och din hälsa än rött kött och kött med hög fetthalt. Detta beror på särskilda ämnen som kan vara skadliga för människan, samt köttets mängd mättade fetter som inte är bra för vårt blodtryck. Om du vill få koll på ditt nuvarande blodtryck eller få hjälp med din ögoninflammation rekommenderar vi dig att gå till din närmaste mottagning. Men hur vet du vilken typ av kött som är nyttigt?

Undvik onyttigt fett för ofta

För att få ett hum om vilken typ av kött man ska äta och hur mycket kött som är nyttigt kan det först och främst vara bra att definiera en del uttryck. vad menas med rött kött? Det enkla svaret på denna fråga är att detta är kött som kommer från djur som ko och annan nötkreatur, med andra ord olika typer av nötkött. Detta kan vara från djur i Sverige eller i andra delar av världen. Även om tillagningsmetoderna varierar geografiskt är fetthalten ofta relativt hög i dessa typer av kött. Rött kött har ofta en större mängd av just onyttigt eller omättat fett i sig och därför ska man ska äta denna typ av kött relativt sällan. Sikta istället på att äta magrare produkter som kyckling eller tonfisk, vilket kan vara precis lika gott som en saftig köttbit. Med detta val gör du även miljön en riktigt stor tjänst.

Add Your Comment

nominal