Stenåldersdieten

Author: | Posted in Kost No comments

Ett sätt att äta som blivit populärt under senare år är den så kallade stenåldersdieten, där man äter stenålderskost som människorna åt under tiden då vi levde som jägare och samlare för 10 000 år sedan. Att äta på det här sättet kallas också ofta för paleolitiska dieten och maten kan stekas, kokas eller ätas rå. Man använder alltså inte ugnen i så stor utsträckning. Anhängarna menar att man blir piggare och mår bättre, samt går ner i vikt med stenåldersdieten.

Woman chooses meat in the store

Woman chooses meat in the store

Fokusera på nötter, ägg, kött och grönsaker

När man äter stenålderskost fokuserar man på kött och inälvor som lever och njure. Det går också bra att äta fisk och skaldjur, samt grönsaker, rotfrukter, nötter och bär. Även svamp och ägg går bra. Det som ska undvikas med den här dieten är mjölkprodukter och mat av sädesslag som råg, vete, havre, korn, soja och majs. Det betyder ingen pasta, inget ris och inget bröd. Bakgrunden till det här sättet att äta är inställningen att kroppen rent biologiskt knappt har förändrats alls under de senaste 10 000 åren, även om vår omvärld gjort det. Stenålderskost är alltså ett försök att äta på det sätt som är mest naturligt för människan och den mänskliga kroppen. Det ska göra det lättare för magen och tarmarna att ta upp vitaminer och mineraler, samt att smälta maten i magen.
Sömn, träning och meditation

En viktig ingrediens för alla typer av dieter är att fokusera på mer än bara maten. Det är minst lika viktigt för en fungerande hälsa att sova ordentligt, gärna inom samma tidsramar varje dag. Var tredje svensk anser att de sover för lite vilket rent av kan vara farligt för hälsan. Att träna eller meditera regelbundet har bevisat positiva effekter på sömnen men även på ditt övriga välbefinnande. Prova att koppla bort vardagen några minuter varje dag genom antingen träning, yoga, meditation, spela dataspel eller se på film eller sexleksaker och upplev de positiva effekterna på din hälsa och ditt humör. Tillsammans med stenåldersdieten är den här typen av livsstil rekommenderad av många skäl och kan ge många positiva hälsoeffekter.

Add Your Comment

nominal